Toinen kerta toden sanoo? Second time lucky?

Suomen ensimmäinen vaihtoehtohääblogi, totuuksia häistä ja parisuhteesta - since 2014

Raggarimorsiamen Toinen kerta toden sanoo? -blogi käynnistyi vappuna 2014. Se edustaa elämän realismia kaikella rakkaudella ja pilke silmäkulmassa. Raggarimorsiamen maailma on anarkistinen hääsuunnittelun ja elämänhallinnan osasto, missä kertoja alttarilla ei lasketa ja asiat puhutaan niin kuin ne ovat.

This is the alternative wedding and relationship blog of Raggarimorsian™, Rebellious Bride. The truth about weddings and marriage is here!

Saturday, 25 April 2015

Millainen on häälaulaja helvetistä?

Sima kuplii ja hääjuhlakausi lähestyy. Se tarkoittaa kiireistä aikaa muun muassa kaikenkarvaisille hääalan artisteille, kuten esimerkiksi meikäläiselle, joka kitaraansa jo taas virittelee. Mutta olettekos kuulleet häälaulajasta, joka rykäisee ilmoille juuri ne biisit, joita ette halunneet kuulla? Raggarimorsian onnistui metsästämään sellaisen vappuna pidettäviin synttärikemuihinsa – pilaamaan tunnelman.

Sitä saat mitä ET halua!

Laulaja Minja Aho tunnetaan parhaiten The Love Supremes -nimisestä bilebändistä. Viisihenkinen yhtye on ehtinyt kohdata yhden jos toisenkin hermoraunion morsiamen, takakireän kaason, kontrollifriikin sulhasen ja apean appivanhemman. Suomalaisten häiden sielunmaisemaa viimeiset kymmenen vuotta esiintymislavalta käsin tarkkailleena Minja tietää, mitä hääbändiltä EI tilata.

– Häihin ei toivota yllätyksiä. Soittolistalta ei missään nimessä saa löytyä Popedaa, Mambaa, Kikkaa eikä Yön tuotantoa. Sen sijaan nuorison suosimaa jytämusaa, jopa räbäytystäkin, tulisi löytyä hääbändin ohjelmistosta.
img_1117

Kymmenessä vuodessa Minja on oppinut, että häätilauksissa on tietty kaava:

– Ensin kilahtaa sähköpostiin morsiamen ensimmäinen hahmotelma illan kulusta, toivebiisilistalla varustettuna. Sitä seuraa yleensä parikymmentä muuta sähköpostia muuttuneista järjestelyistä ja aina vain uusista musiikkitoiveista.

Minja myöntää olevansa Häälaulaja helvetistä. Hän totta totisesti esittää myös ne biisit, joita ei saisi. Hän uskoo myös, että samanlainen kapinallinen persoona löytyy ihan jokaisen häälaulajan sisältä, jos oikein rehellisiä ollaan. Asetutaanpa siis hetkeksi häälaulajan rooliin ja kysytään, mistä kenkä oikein puristaa? Minjan mielestä vaatimuksia häälaulajalle asetetaan nykyään jo ihan liikaa.

– Häälaulajan tulee näyttää nuorekkaalta ja coolilta, muttei liian, sillä morsianhan voi hyvänen aika pahastua! Seksikkyys on tässä yhtälössä luonnollisesti “out”, kokonaan poissuljettu.

Häälaulajan pitäisi olla kaikkea, muttei mitään erityisesti. Asiakas on aina oikeassa, vaikka on useimmiten väärässä. Voiko tästä ammatista kukaan terve ihminen enää nauttia?

– Nykyään vastaan pyyntöihin ja toiveisiin “kyllä” vain myyntivaiheessa. Sen jälkeen ovat portit helvettiin apposen auki ja häälaulaja laulaa sen, minkä ammattilaisena oikeaksi kokee.

ls_01
Minja ja The Love Supremes tietävät, mitkä biisit pitävät hääyleisön hereillä.

 

Minja näkee hääjuhlissa kolme selkeää formaattia – ja nyt ei puhuta tv-ohjelmista:

1. Alkoholittomat häät
Näissä häissä bändin saapuessa paikalle sovittuun aikaan vastassa on yleensä bestman, joka tervehtii esiintyjiä: “Olette myöhässä. Teille ei tulla maksamaan koko palkkiota.” Ja kun bändi lopulta pääsee ääneen, istuvat vieraat apeina omilla paikoillaan. Jossain sivummalla bestman juo bändille kuuluvia rahoja. Kukaan ei puhu mitään, saati tanssi, mutta jälkeenpäin bändi saa ylitsevuotavat sähköpostikiitokset siitä, kuinka se onnistui saamaan vieraat “fiiliksiin”. Suomalainen juhli pään sisällä.

2. Alkoholipitoiset häät
Alkoholipitoisissa häissä hääpari on jo ennen bändin saapumista sellaisessa hiprakassa, että viisi vaivoin valmisteltua erikoistoivebiisiä menee kokonaan ohi korvien. Morsian esittelee mieluummin pikkupöksyjään tanssilattialla. Muu porukka viihtyy paremmin takakonttibaareissa juhlapaikan ulkopuolella ja vähät välittää juhlien ohjelmasta. Bändin palkkiota kukaan ei enää muista, saati heille luvattua ruokailua. Loppuillasta morsian yrittää jo iskeä bändin basistia. Miesvieraat kuseksivat nurkkiin.

3. Suomenruotsalaiset häät
Näissä bileissä kaikilla on aina hauskaa, ja silloinhan on hauskaa myös hääbändillä. Tanssilattia on aina täysi huolimatta siitä, soitetaanko Black Sabbathia, Thomas Lediniä tai Aviciita. Bändi on huomioitu yltäkylläisillä ruoka-annoksilla, ilmaisilla juomilla sekä omalla takatilalla. Vähän väliä bestman käy tarkistamassa, onko bändillä kaikki hyvin.

ls_05
The Love Supremes vauhdissa Virgin Oilissa. Kuvat: Karhu Jalonen & Minja Aho.

 

Näin juhlakauden alussa kysynkin nyt teiltä: missä menee raja häälaulajalle ja muille häiden esiintyjille esitettävissä vaatimuksissa?

Tule, näe ja koe Häälaulaja helvetistä livenä Raggarimorsiamen 1v-bileissä Best Western Hotelli Katajanokalla vappuaattoiltana! Minja tovereineen on vauhdissa n. klo 20. Tilaisuuteen ja siellä avattavaan graffititaiteilija Hende Niemisen kokoamaan persetaidenäyttelyyn on vapaa pääsy. Paikalla myös synttärisankari itse juhlimassa tämän nimenomaisen blogin 1-vuotista taivalta ja pian painoon lähtevää Raggarimorsiamen hääopasta. Kirjan kustantaa Gummerus ja se ilmestyy elokuussa.


Jätä kommentti / Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blogiarkisto