Toinen kerta toden sanoo? Second time lucky?

Suomen ensimmäinen vaihtoehtohääblogi, totuuksia häistä ja parisuhteesta - since 2014

Raggarimorsiamen Toinen kerta toden sanoo? -blogi käynnistyi vappuna 2014. Se edustaa elämän realismia kaikella rakkaudella ja pilke silmäkulmassa. Raggarimorsiamen maailma on anarkistinen hääsuunnittelun ja elämänhallinnan osasto, missä kertoja alttarilla ei lasketa ja asiat puhutaan niin kuin ne ovat.

This is the alternative wedding and relationship blog of Raggarimorsian™, Rebellious Bride. The truth about weddings and marriage is here!

Sunday, 17 January 2016

Voiko lupauksiin enää luottaa?

Jos kuulut enemmistöön maailman ihmisistä, todennäköisesti lupailet yhtä sun toista itsellesi ja toisille tuon tuosta. Eikä siinä mitään, lupaile vaan, koska siitä tulee hetkellisesti hyvä olo. Mutta oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka tarkasti pidät kiinni lupauksistasi? Entä sitä, voisiko meille suomalaisille tyypillinen matala fiilis johtua siitä, ettemme härpäkkeiden ja levottomuuden valtaamassa arjessamme enää muista emmekä välitä pitää kiinni lupauksiamme? Syökö meitä huono omatunto?

Nainen Raggarimorsiamen takana, toimittaja ja kirjailija Minna Dufton, vierailee Efter Nion studiossa maanantaina 18.1. keskustelemassa lupauksista ohjelman juontajien Sonja Kailassaaren ja Mårten Svartströmin kanssa. Ohjelmassa käsitellään niin morsmaikkujen kuin poliitikkojenkin suuria lupauksia, onhan yhtenä studiovieraana myös koko kansan Paavo.

12508942_1670892999863413_727975879196694537_n

Efter Nio -ohjelman mainioista juontajista löytyy myös raggariasennetta.

On tutkittu, että noin 90% uuden vuoden lupauksista jää lunastamatta. Tältä pohjalta “kunnes kuolema meidät erottaa” -suuruusluokan lupaus kuulostaa jo aika mahdottomalta. Ja noin 40 prosentille ensimmäisen avioliiton solmineita se meillä Suomessa sitä onkin – on ollut jo 20 vuotta, jos oikein rehellisiä ollaan. Kannattaako vihkivaloja sitten edes harkita, ellei saa pidettyä edes uuden vuoden lupauksiaan? Ovatko lupaukset vain sananhelinää? Taitaisi olla korkein aika palauttaa mieliin, mitä lupaaminen oikein tarkoittaa.

Näin Kielitoimiston sanakirja tulkitsee sanan lupaus:

1. vakuutus t. sitoumus, jolla jku lupaa (tehdä) jtak, lupautuu jhk; (jnk järjestön tm. jäseniltään vaatima) määrämuotoinen vakuutus.

Kun siis lupaat hieroa kumppanisi kipeää selkää töiden jälkeen tai vannot vaimollesi ryhtyväsi nyt sille paljon puhutulle tipattomalle, on lupauksen toisella osapuolella oikeus odottaa, että näin myös tapahtuu. Tässä kohtaa kannattaa siis olla varovainen: lupauksen tekeminen vain siksi, että hetkellisesti tekisi toisen onnelliseksi, voi kääntyä itseä vastaan, jos lupausta ei ole mietitty loppuun asti. Luvata voi liikaa tai liian helposti erityisesti siitä syystä, että ajatus lupauksen toteuttamisesta tuntuu niin hyvältä – melkein kuin olisi jo tehnyt sen! Ja näin se itse tarkoitus – lupaus – saattaakin unohtua. Hupsista vaan.

Niin ison kuin pienenkin lupauksen rikkominen viestii toiselle muun muassa, ettei hän ole sinulle tarpeeksi tärkeä, koska pystyt luistamaan sopimuksestanne. Samalla tavalla rikkoessasi vaikkapa sen oman uuden vuoden lupauksesi, osoitat itsellesi, ettet arvosta omaa sanaasi oikeasti. Kaikki on ollut pelkkää ajan ja energian hukkaa.

12400551_1670893046530075_2106941719169967964_nOvatko poliitikkojen ja morsmaikkujen lupaukset pelkkää sananhelinää?

Toistuva lupausten rikkominen heikentää sekä kahden ihmisen välistä luottamusta että omaa itseluottamusta. Teet siis palveluksen itsellesi ja henkiselle hyvinvoinnillesi, jos opettelet pitämään lupauksesi. TAI: lupaat olla lupaamatta yhtikäs mitään. Pakkohan ei siis ole luvata elämässään mitään.

Raggarimorsian ottaa kuitenkin tänä vuonna riskin ja lupaa isosti uudistua – koska ammattimorsiamen ja pioneerin täytyy. Tule kuulemaan lisää ja tapaamaan kauhumorsianta Love Me Do -häätapahtumaan Helsingin Kaapelitehtaalle la 23.1. Nouda sieltä mukaasi myös Raggarimorsiamen hääopas omistuskirjoituksella varustettuna!

Efter Nio ma 18.1. Yle Fem klo 21. Katsottavissa myös Yle Areenasta.

946116_1670893019863411_389302896301378362_n

Efter Nion tekijätiimillä on selkeästi hyvä fiilis, joka välittyy kiukkupussiinkin.


Jätä kommentti / Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blogiarkisto