Toinen kerta toden sanoo? Second time lucky?

Suomen ensimmäinen vaihtoehtohääblogi, totuuksia häistä ja parisuhteesta - since 2014

Raggarimorsiamen Toinen kerta toden sanoo? -blogi käynnistyi vappuna 2014. Se edustaa elämän realismia kaikella rakkaudella ja pilke silmäkulmassa. Raggarimorsiamen maailma on anarkistinen hääsuunnittelun ja elämänhallinnan osasto, missä kertoja alttarilla ei lasketa ja asiat puhutaan niin kuin ne ovat.

This is the alternative wedding and relationship blog of Raggarimorsian™, Rebellious Bride. The truth about weddings and marriage is here!

Sunday, 7 February 2016

Oletko sinäkin yksin kaksin?

Tällä viikolla, Ystävänpäivän lähestyessä, haluan hääaiheiden sijaan puhua teille yksinäisyydestä parisuhteessa. Sitä on nykyään ihan liikaa, eikä vähiten kaiken maailman härpäkkeiden takia. Itsekin täällä paraikaa kannettavaani naputtelen ja moni ilta on mennyt sen kelmeää valoa tuijotellessa viimeisen vajaan parin vuoden aikana. Samalla puoliso on alkanut “asua” Facebookissa. Kuulostaako tutulta? Toisaalta sanotaan, että vain yksinäiset kirjoittavat blogeja, joten mikä sitten on syy ja mikä seuraus? Auts.

Kun “ennen vanhaan” istuttiin edes kerran päivässä ruokapöydässä kasvokkain sen sydämensä valitun kanssa, vetäydytään nykyään kukin omiin valtakuntiinsa ruoanmurujen ja älylaitteiden kanssa. Yhtään ns. tyhjää hetkeä, jolloin tilaisuus perinteiselle haparoivalle keskustelulle voisi avautua, ei ole. Toki päivän tapahtumat voi aina käydä katsomassa puolison somesta, mutta ei se ole sama asia kuin yhdessä asioille nauraminen ja itkeminen. Vai mitä?

1325602073003_9511092

Raggarimorsianta tällainen kehitys surettaa. Eikö parisuhteen ajatus enää ole se, ettei tarvitsisi tuntea olevansa yksin? Että olisi joku, jonka kanssa jakaa nekin asiat, joita ei jaa muiden kanssa? Joku, joka päivästä toiseen välittäisi paneutua edes pieneksi ohikiitäväksi hetkeksi sen yhteisen langattoman yhteyden löytämiseen. Kysyä, miten päivä meni ja oikeasti kuunnella, mitä toinen vastaa. Osoittaa myötätuntoa. Olla se ihminen toiselle, jonka haluaisi toisen olevan itselle. Omasta tahdostaan, pyytämättä – ja valittamatta. Mikään kun ei ole niin musertavaa kuin kuulla joskus jälkeenpäin, että puoliso ei sitten kuitenkaan olisi halunnut kuunnella huoliasi. Varma konsti tappaa kommunikaatio.

Yhteys puolisoon voi pätkiä pitkäänkin ennen kuin se häviää kokonaan, ja sen takia tässä teille nyt näinkin vakavaan sävyyn naputan. Me suomalaiset kun olemme jo valmiiksi epäsosiaalisia, kiitos pohjoisen sijaintimme. Meillä ei ole varaa tällaiseen! Netti on toki täynnä parisuhdetietoa ja -tutkimusta, joista voi olla apua, jos jaksaa vähän valikoida, mitä lukee. Menneellä viikolla silmään osui erityisesti artikkeli siitä, miten huono parisuhde voi vaarantaa terveytesi. Ja näin osuvasti kirjoittaa tunnekeskeisen pariterapian kehittäjä ja Hold Me Tight -nimisen kirjan kirjoittaja, kliininen psykologi ja psykologian professori Sue Johnson Väestöliiton Pidä minut lähelläsi -sivulla:
Vähitellen yhteiseen elämään tulee hetkiä, jolloin yhteys kumppaniin katkeaa, aikoja jolloin emme ilmaise tarpeitamme selkeästi. Toinen saattaa esimerkiksi olla hätääntynyt ja todella haluaa tulla lohdutetuksi, mutta kumppani jättää hänet yksin ajatellen, että toinen tarvitsee rauhaa. Parisuhteessa ei pysty välttämään tällaisia tilanteita. Jos haluaa tanssia jonkun kanssa, välillä tulee väistämättä astumaan tämän varpaille.

blogger-image-357839871

Raggarimorsiamen kohdalle on ehtinyt sattua jo kaksikin sellaista liittoa, joissa yksinäisyydestä on tullut osa perusmeininkiä tavalla tai toisella. Kysyä voi vain itseltään, miten näin onkaan päässyt käymään ja miten voisi itse kehittyä, jottei näin pääsisi tapahtumaan enää tulevaisuudessa. Jotain kehitystä sentään on jo tapahtunut: toisella kierroksella asiat eivät jää sisälle, vaan pyrkivät pierun lailla ulos.

Jos koet olevasi yksinäinen omassa parisuhteessasi ja ennen kuin menet ja haet lohtua baarista, Tinderistä tai naapurin yhtälailla yksinäisestä ukosta tai akasta, kokeile Raggarimorsiamen vinkkejä yksinäisyyden tunteen karistamiseen:

Pistä kotona tai autossa rakkauslaulut soimaan! Sen lisäksi, että lohtumusiikista tulee hyvä ja lämmin olo itselle, ei kuuloetäisyydellä oleva puoliso voi olla hämmentymättä tunnelman muutoksesta. Jos et löydä rakkauslauluja, pistä pyörimään tämä Raggarimorsiamen kaikkien aikojen lempiradio-ohjelma, Steve Wright’s Sunday Love Songs.

Sopikaa rajat aikuisten somettamiselle. Ihan samalla tavalla kuin lapsille on olemassa ruutuaikasuositukset, tulisi aikuisille olla omat surffaussuositukset parisuhdetta ajatellen.

Älkää jättäkö kertomatta toisillenne asioita. Niin isoja kuin pieniä asioita. Koska pidättelystä tulee tapa ja kohta huomaattekin, ettei mitään tarvetta keskustelulle ole, kun kaikki mölyt tosiaankin pysyvät siellä mahassa. Vaaran tai epävarmuuden tunne parisuhteessa voi myös viedä pohjan kaikelta. Sen välttää helposti säilyttämällä rehelliset ja avoimet yhteydet puolisoon.

Tehkää enemmän yhdessä. Koska pariskunta, joka leikkii yhdessä, pysyy yhdessä. Missään nimessä älä anna puolisosi tuntea, etteikö hän olisi tervetullut osallistumaan elämääsi.

Koskettakaa toisianne päivittäin. Raggarimorsiamen tutkivan journalismin osasto on selvittänyt, että monelle yksin kaksin elävälle käynti kampaajalla tai hierojalla on ainoa keino saada fyysistä kosketusta. Tästä aiheesta lisää blogissa pian!

Raggarimorsian

Kuva: Elina Manninen

Vieraile Raggarimorsiamen blogissa myöhemmin tällä viikolla, kun kokeilen ihan käytännössä, paraneeko puoliso vaihtamalla. Kyllä, luit oikein.


Jätä kommentti / Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blogiarkisto