Toinen kerta toden sanoo? Second time lucky?

Suomen ensimmäinen vaihtoehtohääblogi, totuuksia häistä ja parisuhteesta - since 2014

Raggarimorsiamen Toinen kerta toden sanoo? -blogi käynnistyi vappuna 2014. Se edustaa elämän realismia kaikella rakkaudella ja pilke silmäkulmassa. Raggarimorsiamen maailma on anarkistinen hääsuunnittelun ja elämänhallinnan osasto, missä kertoja alttarilla ei lasketa ja asiat puhutaan niin kuin ne ovat.

This is the alternative wedding and relationship blog of Raggarimorsian™, Rebellious Bride. The truth about weddings and marriage is here!

Thursday, 2 July 2015

Kun morsiamesta tuli performanssihahmo

Se on nyt virallista: morsiamet kuuluvat Suomen festarikesään. Oli jo aikakin, että joku keksi ottaa meidät mukaan! Idean takana on mies nimeltä Marko Rumbin, jonka performanssiteos Morsiamet karkuteillä nähdään Ruisrockissa tulevana viikonloppuna. Marko on turkulainen osa-aikainen kulttuurintekijä, jolla säkenöi satunnaisesti. Seuraavassa haastattelussa Marko kertoo mm. miksi morsian on hyvä performanssihahmo.

kasperi_arvola

Mistä Morsian karkuteillä -teoksessa on kyse?

Teos on vuorovaikutteinen performanssi, jossa joukko morsiamiksi pukeutuneita vapaaehtoisia kirmaa Turun keskustaan. Kullakin morsiamella on mukanaan valokuvaaja, joka tallentaa morsiamen matkaa. Kukin morsian-valokuvaaja-työpari saa vapaasti suunnitella oman matkansa: minne he menevät ja mitä haluavat tehdä. Morsian voi olla joko roolissa tai oma itsensä, ja valokuvaaja taas voi joko vain dokumentoida tai aktiivisesti syöttää morsiamelle tilanne- ja kuvausideoita. Neuvoin työpareja suunnittelemaan tekemistä vain pariksi tunniksi, sillä iso osa teoksen viehätystä ovat satunnaiset ja odottamattomat kohtaamiset yleisön – eli kenen tahansa – kanssa. Tässä nähtävät kuvat on otettu 13.6.

 

kimmo_metsaranta

 

Mistä ihmeestä sait tällaisen idean? Ja miksi juuri morsiamista?

Kymmenisen vuotta sitten minua jäi vaivaamaan mielikuva, jossa hääpuvussa oleva nainen menee Kelaan: ottaa vuoronumeron, istuu odottamaan vuoroaan, hoitaa asiansa ja lähtee. Sitten sama mielikuvamorsian meni päässäni myös pikaruokalaan, työpaikalleen ja paikallisbussilla lähiöön. Perinteisestihän morsian on lähinnä häälehdissä, kirkossa ja hääkuvissa, ja siksi tuntui mielenkiintoiselta kokeilla, miltä näyttää ja tuntuu, kun morsian menee epätyypilliseen paikkaan tekemään tuiki tavallisia asioita.

jatta_laineenkare_1

Puhuttuani ideasta kavereideni kanssa totesimme, että morsian on mainio performanssihahmo, koska se on ulkoisesti helposti tunnistettava. Morsiamuuteen liittyy myös lähes pelkästään myönteisiä mielikuvia: toivo rakkaudesta ja unelma onnellisuudesta. Idea syntyi aikana, jolloin häähullut morsiamet ilmiönä tekivät vasta tuloaan Suomeen.

 

Mihin teoksellasi tähtäät?

Kun toteutin teoksen ensimmäisen kerran vuonna 2007, tarkoitukseni oli sekä hiukan ravistella kaupunkikuvaa että tarjota osallistujille mahdollisuus hauskaan päivään. Tänä vuonna mukaan tuli myös muita näkökulmia: perinteisten kirkkohäiden suosio on laskussa, ja monet eivät koskaan mene naimisiin siitä huolimatta, että erityisesti 70- ja 80-luvuilla syntyneille prinsessahäät on istutettu jo lapsuudessa tulevaisuuden haaveeksi. Ja vaikka ei ikinä sitten haluaisikaan naimisiin, olisiko kuitenkin mielenkiintoista kokea, miltä tuntuu olla julkisesti hääpuvussa?

pauliina_vesterinen
Toinen mielenkiintoinen näkökulma ovat morsiamen ulkoiset tunnusmerkit. Riittävätkö pelkkä laitettu tukka ja huntu, jos morsian muuten on arkisen näköinen? Tai onko morsian oikea morsian, jos huntua tai muita pääkoristeita ei ole ollenkaan, vaikka puku olisikin valkoinen? Muun muassa näihin kysymyksiin projekti omalla tavallaan hakee vastauksia.

Mitä morsiamet puuhailevat Ruisrockissa?

Totta puhuen en tiedä! En ole itse koskaan ollut isoilla festareila, joten luotan morsianten ja kuvaajien improvisointikykyyn. Oletettavasti morsiamet liikkuvat isompana ryhmänä ja hankkiutuvat hassuihin tilanteisiin. Festarikansa, olkaa varuillanne!

regina_pansin_3

Turussa 13.6. kuvatun kaupunkiteoksen yhteydessä ohjeistin, että morsiamet kuvaajineen saisivat tehdä mitä vain, mutta sillä poikkeuksella, että putkasta en tulisi heitä hakemaan. Toki lisäsin, että jos putkaan päädytte, niin ottakaa ihmeessä hulluna kuvia!

Mitkä ovat suosikkikuvasi projektissa tähän asti ja miksi?

Kuvia on kertynyt ainakin 10 000, joten valinta on sekä määrän että kuvien huiman laadun takia hankalaa. Suosikeiksi valikoituivat kuitenkin ne, joissa on joku tilanne tai yhteys päällä.

vera_saarivuori

Myös Raggarimorsiamella ja Sutjakalla sulholla on Ruisrockissa “tilanne” päällä. Olemme osana runsasta alueohjelmaa yhdessä Morsiamet karkuteillä -projektin kanssa. Tapaat meidät lauantaina 4.7. Kaarilavalta klo 14.00 ja 19.05. Morsiamet kuvaajineen seikkailevat ympäri festarialuetta koko viikonlopun. @Ruisrock2015


Jätä kommentti / Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blogiarkisto