Toinen kerta toden sanoo? Second time lucky?

Suomen ensimmäinen vaihtoehtohääblogi, totuuksia häistä ja parisuhteesta - since 2014

Raggarimorsiamen Toinen kerta toden sanoo? -blogi käynnistyi vappuna 2014. Se edustaa elämän realismia kaikella rakkaudella ja pilke silmäkulmassa. Raggarimorsiamen maailma on anarkistinen hääsuunnittelun ja elämänhallinnan osasto, missä kertoja alttarilla ei lasketa ja asiat puhutaan niin kuin ne ovat.

This is the alternative wedding and relationship blog of Raggarimorsian™, Rebellious Bride. The truth about weddings and marriage is here!

Tuesday, 21 July 2015

Kaaso tietää häiden tyypit

Raggarimorsiamen hääopas ilmestyy 30.7. Se on käytännön tietokirja, jollaista ei ole aikaisemmin Suomessa nähty. Raggarimorsiamen hääoppaassa ääneen pääsevät raivopäisen morsiamen lisäksi myös Kajahtanut kaaso ja Sutjakka sulho. Tänään, rakkaat lukijat, raotan ensimmäistä kertaa kirjan sisältöä kaason mainion häävierasoppaan muodossa:

Tunnista ajoissa häiden tyypit

Yks kaks, yks kaks, kuuluuko taas? Kaasona koen vastuukseni varoittaa teitä, rakkaat hääparit ja muu hääpäivän ydinjengi, muutamista häiden vierastyypeistä:

Elleivät tulevat häät ole todella, siis aivan todella pienen piirin keskinäinen juhla, voit varautua siihen, että paikalle saapuu… persoonallisia henkilöitä, puolison hulluja sukulaisia; ”ne” tai millä nimellä kyseisessä perheessä sitten onkaan tapana kutsua ihmisiä, jotka vaativat ennakkovalmistautumista. Luettelen seuraavaksi tunnetuimmat lajityypit, joita häissä esiintyy. Laajalla kokemuksellani kaason hommista vinkkaan myös, miten heihin kannattaa etukäteen varautua.

 

Kajahtanut kaasoRaggarimorsiamen Kajahtanut kaaso on toimittaja ja juontaja Tuulianna Tola.

Tunne-eläjä

Elää nimensä mukaisesti tunne edellä. Hän kyynelehtii kirkossa, nauraa hekottaa hervottomasti juhlissa, tanssii kenkänsä puhki, koska ”on niin fiiliksissä!”, ja saattaa myös hermostua puolisoonsa jossain vaiheessa iltaa. Paras työkalu tunne-eläjän rauhoittamiseen – kaikissa tämän tunnetiloissa – on ystävällinen hymy. Häntä ei kärsi tuijottaa, siitä se loukkaantuu oikeasti!

Huutelija

Huutelija on mukava kaveri. Selvin päin hauskakin. Mutta nautittuaan tarpeeksi drinkkejä, hänen sisäinen stand up -koomikkonsa ei enää kykene olemaan hiljaa, ja hän alkaa huudella –useimmiten tyhmähköjä kommentteja toisen puheen päälle. Huutelijoita löytää pikkujouluaikaan teatterista, jolloin paras ase on järjestysmies, mutta häissä riittää useimmiten kaason täpäkkä ilmoitus: ”Aatu, sinun vuorosi puhua tulee seuraavaksi.” Merkitsevät katseet tai vaimon huokailu eivät tepsi tähän tapaukseen.

Kimpaantuja (tunnetaan toisinaan myös nimellä morsian)

Hän on nähnyt vaivaa näiden juhlien eteen. Hän on askarrellut, suunnitellut, maksanut, visioinut ja elänyt päivän monta kertaa etukäteen unelmissaan. Ja sitten tapahtuu jotain odottamatonta: puoliso syö raakaa sipulia, säntäilevä lapsivieras sotkee mekon suklaaseen tai  muuta vastaavaa, joka inhimillisesti katsoen on kerta kaikkiaan LII-KAA.
Toivottavasti paikalla on juhlapaikan toimesta baarimikko. Heillä on tietotaitoa kimpaantujan rauhoittelua varten, ja mikä parasta, he eivät ole liian läheisiä joutuakseen itse kimpaantujan kohteeksi.

_mg_4756

Nälkäisten perhe

Heillä on iso nälkä. Jos hääpari ei ole varannut tupla-annoksia herrasväkeä varten, on parasta että kurvaat juhlapaikalle Hesburgerin kautta ja yllätät perheen lapset iloisesti hamurilaispusseilla jo kirkon pihassa! Aikuiset kyllä nappaavat osansa, voin luvata.

Kultainen nuoruus

Useimmiten naispuolinen. Herkistyy häätilanteessa muistelemaan omia häitään ja puolisoaan. Miten kaunista oli kesällä 1934 ja miten kauniita perinteitä hänen vanhempiensa häissä oli. Tämä yksilö on viaton, mutta samassa pöydässä istuvat saattavat kokea tuntikausia kestävät muistelot raskaiksi. Sijoita pöytään joku armoitettu seuramies, ja pidä huoli, että hän tanssittaa Kultaista nuoruutta riittävästi.

Suomalainen alkoholinkäyttäjä

Juo kaiken, minkä irti saa ja enemmänkin. Lopulta sammuu. Sammumisen jälkeen täysin harmiton, mutta ennen sitä usein rasittava, koska täysi ymmärrys puuttuu. Äänekkäänä kertoo samat tyylittömät jutut useaan kertaan ja möläyttelee pikkutuhmuuksia.
Hiljainen versio istuu penkillä ja huojuu. Ei kuitenkaan aiheuta hämmennystä, koska kaikki tietävät tyypin ja suhtautuvat häneen kuin jalkalamppuun: tuossa tuo tönöttää. Varaudu kuitenkin ajoissa oksennuspussilla ja lämpimällä viltillä, jolla hänet voi peitellä simahtamisen jälkeen.

 

Kajahtanut kaaso

Pikku-Spede

Lapsi, joka rakastaa esiintyä ja jota hänen vanhempansa kannustavat siihen! ”Meidän pikku Pertti on käynyt steppitunneilla ja musiikkiopistossa jo monta vuotta. Ja ilmaisutaidon kerhossa he ovat tehneet ihanan näytelmän. Kohta saatte kuulkaa nähdä sen. Pertti on kaikissa rooleissa!” Pikku-Spede siis laulaa ja lausuu loputtomasti, ja kaikkein kohteliainkin häävieras räjähtää lopulta esitystulvan tuottaman tuskan kourissa: eikö tämä koskaan lopu?! Estä tämä ajoissa ja järjestä videokamera jalustalle johonkin nurkkaan. Pikku-Spede esittää mielellään koko repertuaarinsa kameralle, ja juhlissa jää aikaa muidenkin esityksille.

Kello tikittää -nainen

Nimi kertoo kaiken. Hän on sinkku ja hänellä on kiire saada lapsi. Kaikki häissä olevat miehet ovat hänelle mahdollisia siittäjiä; erityisessä tutkassa ovat kiinteät ja naimattomat nuorukaiset.  Mitäpä se sinulle kuuluu, mutta nuorukaiset ehkä arvostaisivat, jos sujauttaisit heille hääkarkkien sijaan kondomit. Ihan vaan kaiken varalta.

Kaaso

Henkilö, joka hymyilee koko ajan ja vaikuttaa ehtivän joka paikkaan. Toisinaan puettu kummalliseen röyhelömekkoon tai jätesäkkiin.
On hyvin varustautunut, sillä käsilaukusta löytyy paperipusseja, kondomeja, tulitikut, laastareita, sukkahousut, purkkaa, Diapamia, Koskenkorvaa, banaani ja kumivene.

_mg_4834Kaason kuvasi Raggarimorsiamen blogin ja hääoppaan kuvaaja Elina Manninen.

Jätä kommentti / Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blogiarkisto