Toinen kerta toden sanoo? Second time lucky?

Suomen ensimmäinen vaihtoehtohääblogi, totuuksia häistä ja parisuhteesta - since 2014

Raggarimorsiamen Toinen kerta toden sanoo? -blogi käynnistyi vappuna 2014. Se edustaa elämän realismia kaikella rakkaudella ja pilke silmäkulmassa. Raggarimorsiamen maailma on anarkistinen hääsuunnittelun ja elämänhallinnan osasto, missä kertoja alttarilla ei lasketa ja asiat puhutaan niin kuin ne ovat.

This is the alternative wedding and relationship blog of Raggarimorsian™, Rebellious Bride. The truth about weddings and marriage is here!

Sunday, 7 May 2017

Äksön -miehet ja nalkuttavat naiset

Rakkauden suomen kieltä ei aina ole helppo ymmärtää. Sen, minkä mies tarkoittaa rakkaudelliseksi teoksi, voi nainen tulkita joksikin ihan muuksi – ja toisin päin. Asiantuntijoiden mukaan suomalainen mies rakastaa kuitenkin enemmän teoilla kuin sanoilla ja tällä kertaa Raggarimorsian pohtii, olisiko meidän naisten aika alkaa oikein opiskella tätä äksön -kieltä, etteivät avioliitot ja parisuhteet kaatuisi tulkintaongelmiin? Vai mitä oikein pitäisi tehdä, kun nalkutukseenkin voi oikeasti kuolla?

Lähdetään nyt vaikka kotikasvatuksesta.

Kuinka monen suomalaisen tytön tai pojan isä kasvattaa lastaan ääneen kehumalla ja kannustamalla? 70-luvulla syrjäseudulla syntyneenä uskaltanen sanoa, ettei ainakaan moni karjalaisen evakkokotikasvatuksen saanut. Niin moni suomalainen on saanut ns. negatiivisen identiteetin, jolla pitäisi pärjätä ihmissuhteissa.

Turhia kohteliaisuuksia ei meillä perhepiirissä jaella. Se, mitä sanallisessa rakkaudessa menetetään, korvataan yleensä konkreettisilla teoilla. Aviomies saattaa yltyä vaihtamaan vaimonsa autoon kesärenkaat ja vaimo vastapainoksi leipomaan miekkoselleen tuoretta pullaa rakkauden osoituksena. Kuollutta ei romantiikka siis ole, mutta siltikin ja edelleen, puolet ensimmäisistä avioliitoista Suomessa päätyy eroon.

Meanwhile in Finland…

Kun miettii, millaisista kulttuurisista lähtökohdista meistä moni ponnistaa maailmalle, parisuhteisiin, omiin perheisiin – perheistä, missä ei ole turhia “lässytetty”, olisi tunnepuolen kasvatuksen roolia kouluissa nostettava. Ilman ymmärrystä siitä, mikä olisi riittävää kielellistä rakkauden osoitusta, tukemista tai välittämistä oman hyvinvoinnin kannalta, miten voi koskaan oppia tulkitsemaan rakkauden sanoja ja tekoja oikein?

Kaiken lisäksi me suomalaiset olemme tunnetusti herkkiä tapauksia ja niin miehillä kuin meillä naisillakin on tapana ilmaista asioita parhaiten omien päidemme sisällä. Meidän kaikkien tunteet niin helposti pakkautuvat ja tulevat ulos erikokoisina pökäleinä, nalkutuksenakin. Kansallisjuomamme alkoholin ansiosta asiat sitten vain entisestään paisuvat ja sanat johtavat lopulta yksi toistaan typerimpiin tekoihin.

 

Lupaus on sopimus

Parisuhde perustuu lupauksiin kodin pikku askareiden hoitamisesta isoihin, abstrakteimpiin asioihin. Kenen tehtävä on imuroida, kenen maksaa laskut? Kuka käytännössä laittaa ruoan, kuka hoitaa auton huollot? Ellet ole jo lukenut Raggarimorsiamen hääoppaasta, miksi naimakaupat ovat kuin autokaupat, tee se nyt!

Otetaan nyt esimerkkinä lupauksesta erään aviomiehen huomenlahja tuoreelle vaimolleen. Mies lupasi hääyönä vaimolleen tekevänsä elämäntaparemontin. Jallupullo vaihtuisi proteiinijuomaan, renttuelämä normaaliin perhearkeen, ehkä tupakkakin johonkin terveellisempään kasviin, jos hyvin kävisi.

Vain muutama tunti tuosta lupauksesta tuo sama mies oli vetänyt naamariinsa pariskunnan lahjaksi saamat hääkuohuviinit höystettynä muutamalla muulla aikuisten juomalla. Elvis oli talossa, lähdössä poikien kalareissulle ja se lupaus… niin mikä lupaus? Se oli pelkkää puhetta. Josta seurasi nalkutusta.

Apuun itsetuntemus – ja sivuhistoria!

Parhaimmassa tapauksessa avioliitto ja parisuhde on kuin kaunis viheriöivä niitty, jonne kaikki alussa astuvat. Siellä tuoksuu ihanalta, siellä linnut laulavat, aurinko paistaa ja järvi kimaltaa. Mutta usein, kun kävelee vähän kauemmaksi, huomaakin, että niityllä on kuoppia, ja monilla vahvat aurinkolasit päässään. Näissä kuoppiin horjahduksissa teot ja tekemättä jättämiset puhuvat enemmän kuin mitkään sanat.

 

Rakkauden kielen oppimisessa itsetuntemuksella on mitä merkittävin rooli. Kuinka hyvin osaat kertoa toiselle, mitä haluat ja mitä ainakaan et halua tapahtuvan? Mihin asetat rajat, jos tietynlaiset teot tai tapahtumat toistuvat? Kuinka tukevasti itse seisot omien sanojesi ja tekojesi takana?

Meillä jokaisella on oma, henkilökohtainen “sivuhistoriamme”. Sitä säännöllisesti tarkastelemalla on aika nopeasti kartalla siitä, millaiset teot tai tekemättä jättämiset ovat saaneet aikaan minkäkinlaisia reaktioita itsessä. Niitä kannattaa kuunnella ja niiden mukaan myös toimia, jos alkaa huomata nalkuttavansa.

Jos oma sivuhistoria ei kertakaikkiaan muistu mieleen, nykyään voi helposti lukea omia, vanhoja sosiaalisen median päivityksiään muistin virkistykseksi.  Mitä vähemmän tunne-elämän päivityksiä löytyy, sitä paremmin asiat yleensä oikeasti ovat.


Jätä kommentti / Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blogiarkisto