Toinen kerta toden sanoo? Second time lucky?

Suomen ensimmäinen vaihtoehtohääblogi, totuuksia häistä ja parisuhteesta - since 2014

Raggarimorsiamen Toinen kerta toden sanoo? -blogi käynnistyi vappuna 2014. Se edustaa elämän realismia kaikella rakkaudella ja pilke silmäkulmassa. Raggarimorsiamen maailma on anarkistinen hääsuunnittelun ja elämänhallinnan osasto, missä kertoja alttarilla ei lasketa ja asiat puhutaan niin kuin ne ovat.

This is the alternative wedding and relationship blog of Raggarimorsian™, Rebellious Bride. The truth about weddings and marriage is here!

Thursday, 14 August 2014

Ekologinen morsian vuokraa somisteet

Raggarimorsian päätti toisella kierroksellaan päästä vähän helpommalla hääkoristeluissa ja vuokrasi osan hääsomisteista. Tuloksena kauniit ja rennot juhlat, joiden hiilijalanjälki jäi hyvin pieneksi. Seuraavassa haastattelussa Somistevuokraamon Johanna Merinen kertoo miksi hääsomisteita ei kannata enää ostaa tai itkun kanssa itse vääntää.

kukka-asetelma-pinkkiTätä kukka-asetelmaa ei tarvinnut kastella! Laadukkaat somistekukat ovat kauniita ja näyttäviä. Kuva: Elina Manninen.

Mistä idea Somistevuokraamoon syntyi? Kuinka erikoinen idea on
hääkentällä Suomessa?

Somistevuokraamo perustettiin Hää- ja juhlaideasivusto amoriini.comin yhteyteen puhtaasti siksi, että juhlaneuvontapalvelustamme kyseltiin tämän tästä löytyykö Suomesta juhlasomistevuokraamoita ja jouduimme aina vastaamaan ”ei”! Kaluste-, astia-, teltta- ja laitevuokrausta löytyi kyllä ja joillain astiavuokraamoilla saattoi olla pienimuotoisesti joitain vaaseja, kynttiläkippoja tai kynttilänjalkoja, mutta puhtaasti juhlasomisteisiin erikoistunutta palvelua Suomesta ei löytynyt. Idea oli siis erikoinen. Nyttemmin somistevuokrauspalveluita, ainakin hieman pienemmällä valikoimalla varustettuina, löytyy jo muutamia.
Miksi nykymorsion kannattaa nimenomaan vuokrata kukka-asetelmat ja muut somisteet eikä ostaa tai väkertää niitä itse?

Aidoista kukista tehtyjä asetelmia ei tietenkään voi vuokrata, mutta somistekukista tehtyjä kyllä. Niiden valmistus itse ei ole missään mielessä taloudellisesti kannattavaa, sillä meilläkin yhteen
perusasetelmaan menee helposti 40-60 eri elementtiä, somistekukkaa, -nuppua jne. Elävät kukat ovat ihania, mutta hiemankin näyttävimmille asetelmille kertyy helposti hintalapuksi 60-100 euroa/asetelma, kun meillä 150 eurolla voi vuokrata jo tusinan asetelmia.

Somistevuokraamon hinnat ostohintoihin verrattuna ovat n. 50-70% alhaisemmat. Samalla rahalla saa enemmän ja näyttävämpää somistusta ostamisen sijaan.

 

somistevuokraamo-1-helinaSomistevuokraamon työntekijöillä on kokemusta ja näkemystä siitä mikä näyttää hyvältä. Somistekukka-asetelmat valmistetaan käsin yksittäisistä, sopivaan kokoon leikatuista kukista.

 

Toinen oleellinen pointti on se, että somisteiden haaliminen on työlästä. Siitäkin syntyy kuluja kun somisteita tilataan ja noudetaan monesta paikasta. Kaikkien hintalappujen ja tuotetarrojen irroittelu on oma hommansa ja harvalla on kotona sellaisia tiloja, jonne kaiken voi säilöä ennen juhlia – saati niiden jälkeen!

Tavaroilla ei myöskään ole juurikaan käyttöä juhlien jälkeen. Aika harva tarvitsee 20 kaitaliinaa, 100 tuikkukippoa, 20 maljakkoa, 30 kattosomistetta, sitä ja tätä juhlasälää arkikäytössä. Niiden myyminen juhlien jälkeen on järkevää, mutta sekin on oma vaivansa, josta mielellään kyllä juhlien jälkeen laistaa jos mahdollista. Vuokraaminen on siis helppoa, edullista ja kätevää. Voi valita ihanuuksia maksamatta niistä maltaita ja tavarat eivät roiku nurkissa määrätöntä aikaa.

 

somistevuokraamo-3-vintage
Vintage -henkiset somisteet ovat Suomessa juuri nyt kovin suosittuja.

 

Kuinka paljon toimintanne taustalla vaikuttaa ekologisuus?

Kyllä se on iso osa tätä toimintaa. Sama tuote päätyy useisiin juhliin ja kuitenkin sillä samalla tuotteella tehdään persoonallisia ja muista eroavia ratkaisuja visuaalisesti. Teemme ja tuunaamme itsekin somisteita valikoimiimme. Uutuutena meille on tulossa myöhemmin tänä vuonna julkaistavia valmismallistoja mm. kutsu-, paikka- ja menukorttien yms. saralla, joissa ekologisuus ja kierrätys näyttelee suurta roolia. Jopa osa käytetyistä maaleista ja kaikki liimat keitetään meillä itse!

Millainen on morsiamen hiilijalanjälki jos hän vuokraa somisteet verrattuna morsiameen joka ostaa kaiken?

Riippuu tietenkin paljon siitä, mitä ostetaan ja mitä tavaralle tapahtuu juhlien jälkeen, mutta toki kertakulutukseen rinnastettuna ollaan ihan eri tasolla. Ei kannata ostaa yhdeksi päiväksi sellaista mille ei ole käyttöä myöhemmin jos sen voi vuokratakin. Hääpukuun saatetaan satsata helposti tonni rahaa, mutta siihen liittyy paljon tunnepuolen asioita ja puku usein kiertää edelleen tai jää perintöpuvuksi. Toki somisteetkin kiertävät – suomalaiset morsiamet ovat tällä saralla aivan loistavia – mutta valtava määrä ns. hääkrääsää löytää tiensä joko roskikseen tai kellarikomeroon. Niiden arvo laskee nopeammin kuin sen uuden auton, joka ajetaan liikkeestä kadulle.

somistevuokraamo-2-valkoista
Somistevuokraamosta löytyy ideoita ja ratkaisuja jokaiseen hääteemaväriin sopivaksi!

 

Pyrimme myös toimitusten osalta jättämään mahdollisimman pienet hiilijalanjäljet käyttämällä samat pakkausmateriaalit ja lähetyslaatikot kunnes ne eivät enää kestä kuljetusta. Sen jälkeen nekin päätyvät kierrätykseen tavalla tai toisella.

Millaisia trendejä häiden somistuksessa on nähtävissä juuri nyt?

Vintage, retro, boho (boheemi), tietynlainen rosoisuus ja myös tietyt graafiset kuviot kuten sahalaita, sävykombo sitruuna-musta-harmaa sekä puuteripastellit ja nude-sävyt. Hääsomistuksessa on omat trendinsä, mutta aika usein ne ovat samalla linjalla sisustusmaailman trendien kanssa – se mikä näkyy sisustuslehdissä ja -blogeissa, rantautuu myös meille pyyntöinä. Kolmasosa toiminnastamme onkin sitä ei-vakiovalikoimassamme näkyvää somistusta ja somisteita.

somistevuokraamo-4-party

Miten olisi herkkulaitepaketti juhliin?

 

Ideoimme ja teemme somisteita ja somistuksia myös täysin mittatilausperiaatteella. Jos toivotulla tuotteella on jälleenvuokrausarvoa, mittatilausperiaatteesta huolimatta tuotteet saa itselleen käyttöön vuokrahinnalla, jonka jälkeen tuotteet siirtyvät vuokravalikoimaamme myös muiden vuokrattaviksi. Hyvä esimerkki hieman erikoisemmasta mittatilaustyöstä on pian julkaistava steampunk-kokonaisuutemme, jossa näkyy viktoriaaninen aikamatkateema siihen liittyvine ominaiselementteineen, eli nahkaa, rautaa, ruostetta ja rosoisuutta!

 

Millaiset kukka-asetelmat suunnittelisit Raggarimorsiamelle ja miksi?

Raggarimorsiamen asetelmat voisivat olla vaikkapa zoetropen ympärille kasattu yhdistelmä Raggarimorsiamen signatuurivärien mukaisia somistekukkia, joiden keskeltä nousee valaistu zoetrope. Zoetrope on viktoriaaninen laite, tavallaan elokuvien esilaite tai animaattori, jossa kulhomaista laitetta pyörittämällä laitteen sisälle laitetut kuvat muuttuvat liikkuviksi – esimerkiksi hevonen voi juosta, ihminen hyppiä tai lintu lentää, kuten videolla esitellään. Raggarimorsiamen zoetrope-asetelmissa esiintyisi tietenkin päähenkilö itse ilmeillen, loikkien ja puuhaillen.

Lue lisää Somistevuokraamosta täältä tai tule tapaamaan Somistevuokraamon väkeä 8-9.11. Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävässä Save The Date -häätapahtumassa.


Jätä kommentti / Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blogiarkisto