Toinen kerta toden sanoo? Second time lucky?

Suomen ensimmäinen vaihtoehtohääblogi, totuuksia häistä ja parisuhteesta - since 2014

Raggarimorsiamen Toinen kerta toden sanoo? -blogi käynnistyi vappuna 2014. Se edustaa elämän realismia kaikella rakkaudella ja pilke silmäkulmassa. Raggarimorsiamen maailma on anarkistinen hääsuunnittelun ja elämänhallinnan osasto, missä kertoja alttarilla ei lasketa ja asiat puhutaan niin kuin ne ovat.

This is the alternative wedding and relationship blog of Raggarimorsian™, Rebellious Bride. The truth about weddings and marriage is here!

Monday, 9 May 2016

Brokenships kertoo eronneiden häämuistot

Jokainen joskus eron kokenut tietää, että esineisiin latautuu enemmän tunteita ja kokemuksia kuin haluaisi myöntää. Joko pidämme esineistä kiinni aina hamstraukseen asti tai sitten hankkiudumme niistä eroon välittömästi. Perjantaista 13.5. alkaen Helsingin Kaupunginmuseossa voi nähdä omin silmin, millaiset esineet kestävät rakkautta pidempään. Joukkoon mahtuu myös häämemorabiliaa aina vihkiraamattuun asti.

Jo useita vuosia maailmalla kiertänyt Museum of Broken Relationships avaa tällä viikolla Helsinkiin jo 40. kansainvälisen näyttelynsä. Näyttelyn Suomen keruukoordinaattorin, Aino Maria Pitkäsen mukaan Brokenships on tavallaan sekä parisuhteen hautajaiset että eron juhlistamistilaisuus – tilaisuus päästä liian monta merkitystä saaneesta esineestä eroon arvokkaasti.

– Tässä näyttelyssä halutaan jakaa jotakin hyvin perusinhimillistä ja se tekee siitä erityisen. Monelle näyttelyyn esineitä lahjoittaneelle on ollut terapeuttista huomata, ettei se oma ero aina välttämättä olekaan paha asia, vaan esineisiin on saattanut liittyä jotain hyvääkin, Pitkänen kertoo.

Näyttely on kiertänyt aiemmin mm. Berliinissä, Buenos Airesissa, Taipeissa ja Lontoossa. Näyttelylle ominaista on, että se kootaan osittain paikallisten ihmisten lähettämistä esineistä. Pitkäsen vetämä Suomen Brokenships -keruuprosessi tuotti erityisen paljon hääpukuja, joita joko omistaja itse tai joku läheinen toimitti museolle. Kaikki puvut eivät edes mahdu näyttelyyn, vaan osa tullaan näkemään 13.5. avattavassa nettinäyttelyssä.

– Hääpukua käytetään vain yhden päivän, minkä vuoksi siihen latautuu hurjan paljon tunteita. Häiden jälkeen puku on sitten muistuttamassa siitä kaikesta joko omassa tai äidin vaatekomerossa.

47

47, Hääpuku varusteineen
4 vuotta, Helsinki, Suomi

Tyttäreni Roosan varusteista on kysymys ja toimin hänen valtuuttamanaan. Ihastuttavan hääpuvun hankintaan liittyi monia vaiheita: puvun kokeilu, hurman tuntu kahisevan materiaalin laskeutuessa pitkin ihoa, prinsessana kerran -tunnelma. Vitivalkoisen korsetin, sinisen sukkanauhan, stay up -sukkien traditio ja sensuaalisuus, tunne siitä, että tämä on kerran elämässä juttu. Varusteiden myynti tuntuu vulgääriltä, säilyttäminen surulliselta. Siksi ne ovat mamman kaapissa ja odottavat arvokasta poistumista maisemista.

190
190
Hääkakun koriste (sulhanen, morsian ja kaksi kissaa)        
11 vuotta, Helsinki, Suomi     

Menimme naimisiin pitkän parisuhteen päätteeksi. Puoli vuotta häiden jälkeen aviomies ilmoitti haluavansa erota. Oli kuulemma vuoden päivät asiaa miettinyt eli jo reilusti ennen häitä. Uskon kuitenkin hänen hääpäivänä tarkoittaneen kaikkea, mitä sanoi ja ainakin meillä oli hyvät bileet. Hääkakun päälle olin tilannut näköisemme koristeet; jopa kaksi kissaamme olivat mukana. Karvaiset lapsemme ovat eron jälkeen asuneet vuoroin kummankin luona ja välimme ovat hyvät, mutta etäiset. Tänä päivänä olen kiitollinen kaikesta, mitä suhteemme ja eromme opetti.

Museum of Broken Relationships

117, Hääpuku ja morsiuskimpputaulu
35 v, Jämsä, Suomi

Tavarajaossa erossa kaikki mikä oli omaa lähti mukaani. Kaikki yhteinen jäi taakse. Itse tehty puku ja kimpputaulu oli silloin tärkeää. Vuosien jälkeen ne eivät ole enää tärkeitä. Olen jättänyt entisen elämän taakseni osin omasta tahdosta, osin pakosta. Eron myötä hävisi myös kolme synnyttämääni lasta elämästäni. Koko aiempi elämäni oli mitätöity. Tavaroiden pois antaminen on vain askel muistoista luopumiseen.

Museum of Broken Relationships

166, Vihkiraamattu
13 vuotta, Turku, Suomi

Se tapahtui 11. hääpäivänämme 10 kuukautta sitten. Elämäni rakkaus esitti minulle kysymyksen: “Erotaan vai tapan itseni?”. Menimme naimisiin toukokuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2004 odottaessani ensimmäistä lastamme. 19.1.2016 perheemme tuomittiin eroon. Tänään avasin vihkiraamattumme ensimmäistä kertaa. Sen molemmat kirjanmerkkinauhat oli asetettu avioerosta kertovalle aukeamalle.

167167, Häähuntu
10 vuotta, Vantaa, Finland

Huntu on juuri sellainen millaiseksi olin sen unelmissani kuvitellut. Itse ommeltu, äitini maalaamat kukat. Äitini viimeistä kertaa tekemässä minusta prinsessaa. Tuo huntu edustaa minulle uskoa, uskallusta, päättäväisyyttä ja kauneutta – ja erityisen arvokasta ja rakasta päivää elämässäni. Ympärilläni oli kaikki mitä toivoa saatoin; rakkaat ihmiset, tanssia, aurinkoa ja merituulta. Huntu hulmusi ja aurinko paistoi silmiin, kun katsoin tuona päivänä tulevaisuuteen. Ei ollut yhteinen tulevaisuutemme kuitenkaan unelmiemme kaltainen, mutta sen avulla opin jotain suurta – rakastamaan itseäni. Mitä elämältä muuta voisi toivoa? Ikuisesti kiitollinen.

Pilleri, eron uusi symboli?

Pitkäsen mukaan Helsingin Brokenships -näyttelyssä nähdään muiden koskettavien tarinoiden lisäksi myös totuuksia suomalaisesta medikalisaatiosta.

– Saimme näyttelyyn lahjoituksina jonkin verran lääkkeitä – tyhjiä lääkepakkauksia. Ne kertovat surullista tarinaa siitä, kuinka paljon lääkkeitä Suomessa joudutaan nykyään käyttämään ja miten medikalisaatio vaikuttaa ihmissuhteisiin, Pitkänen paljastaa.

Alunperin Kroatiasta lähtöisin olevasta, Olinka Vištican ja Dražen Grubišićin ideoimasta ja paljon kiitosta keränneestä näyttelystä löydät lisätietoa täältä. Näyttelyn ehtii nähdä uudessa Helsingin Kaupunginmuseossa 13.5. – 11.9.2016 ja sinne on vapaa pääsy.


Jätä kommentti / Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blogiarkisto